NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Mit is jelent pontosan a sikertelenség?

2016. július 12. 08:00 - Plesz Gábor

A CHAOS jelentés szerint (2002-ben) mindössze a projektek 34%-a sikeres.

A Standish Csoport CHAOS jelentése sok millió IT projektekre elvesztegetett dollárról beszél évek óta. A 34% egyébként a 2001-es 28%-hoz képest még növekedett is. De mit is jelent valójában a sikertelenség??

A chaos jelentés definíciója szerint egy projekt határidőig befejezve, a költségvetést nem túllépve és a legtöbb várt funkcionalitást megvalósítva jelent sikeres projektet. De ez egészen biztosan a siker definíciója? Miután a Windows 95 rettenetes késéssel jött ki a Microsoftot azért üzletileg nagyon sikeressé tette.

Amikor azt mondjuk, hogy egy projekt elbukott, mert túl későn lett kész, vagy kifutott a költségkeretből, én azt javasolnám, hogy ilyenkor inkább mondjuk azt, hogy a tervezés bukott el. Vagyis, a CHAOS jelentés nem a szoftverfejlesztési projektek bukásának, hanem a projekttervek bukásának a története.

Akkor mi számít sikernek? Ha tudnánk mérni, akkor a válasz a befektetésarányos megtérülés lenne. Sajnos ez a következő, amit nem tudunk mérni (ld. a produktivitás nem mérhető). Végülis ehhez az üzleti elégedettség érzetét kéne megfelelő módon összemérni a projekt költségeivel. Ez így talán egy nem kielégítő meghatározás, de sok üzleti aktivitás egyszerűen így működik. Máskülönben a számítogépek lennének a cégvezetők.

Martin Fowler: WhatIsFailure

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr378870026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása