NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Hogy kerülhetjük el a "szoftverpusztulást"? 12Factor app: 10. Egyensúly a fejlesztés és az üzemeltetés között

2018. február 12. 09:44 - Plesz Gábor

Előző fejezet: 9. Eldobhatóság

A fejlesztési és az üzemeltetési folyamatok legyenek annyira hasonlóak amennyire csak ez lehetséges.

Történeti okokból jelentős különbségek vannak a fejlesztés (a fejlesztő az alkalmazás helyi telepítését élőben módosítja) és az üzemeltetés (az alkalmazás végfelhasználók által elérhető, éppen futó telepítése) között. Ezek a különbségek és az ezekből adódó problémák három területen jelentkeznek:
  • Az idő különbség: a fejlesztő a kódon dolgozhat napokig, hetekig vagy akár hónapokig, mire a munkája az üzemeltetett alkalmazásba kerülne.
  • A személyi különbség: A fejlesztő írja a kódot, az üzemeltető mérnök telepíti azt.
  • Az eszköz különbség: a fejlesztő dolgozhat olyan csomaggal, amiben Nginx, SQLite és OS X van, az üzemeltetés viszont Apache, MySQL és Linux környezetre telepíti az alkalmazást.
A tizenkét tényezős alkalmazást eleve folyamatos telepítéshez tervezzük, hogy ez a különbség a fejlesztés és az üzemeltetés között kicsi legyen. Nézzük a három különbséget egyenként:
  • Az időbeli különséget tegyük kicsivé: a fejlesztő írhatja a kódot, és az órák vagy akár percek múlva az üzemeltetésbe kerülhet.
  • A személyi különbséget tegyük kicsivé: a kódot író fejlesztőt szorosan bevonjuk a a telepítésbe így közelről figyeli az üzemeltetésben az alkalmazás viselkedését.
  • Az eszközökben megjelenő különbséget tegyük kicsivé: legyen a fejlesztési és az üzemeltetési környezet olyan hasonló, amennyire csak lehet.
Összegezve ebben a táblázatban:
Hagyományos alkalmazás Tizenkét tényezős alkalmazás
Telepítések közötti idő Hetek Órák
Kód létrehozó kontra telepítő Különböző emberek Ugyanazok az emberek
Fejlesztési kontra üzemeltetés Szétágazó, különböző Amennyire lehetséges hasonló
 
A háttérszolgáltatások, mint az alkalmazás adatbázisa, az üzenetsor vagy a gyorsítótár olyan terület, ahol a fejlesztés és az üzemeltetés egyensúlya fontos. Sok nyelv kínál könyvtárakat, amik egyszerűsítik a hozzáférést a háttérszolgáltatáshoz, ideértve adaptereket a különböző típusú szolgáltatásokhoz. Néhány példa táblázatban:
Típus Nyelv Könyvtár Adapter
Adatbázis Ruby/Rails ActiveRecord MySQL, PostgreSQL, SQLite
Üzenetsor Python/Django Celery RabbitMQ, Beanstalkd, Redis
Gyorsítótár Ruby/Rails ActiveSupport::Cache Memory, filesystem, Memcached

A fejlesztők néha nagyon vonzónak találják, ha fejlesztés közben pehelysúlyú háttérszolgáltatást használhatnak a saját fejlesztési környezetükben, míg erős háttérszolgáltatások kerülnek az üzemeltetési környezetbe. 
Például fejlesztéshez SQLite-ot üzemeltetéshez viszont PostgreSQL-t használni; vagy helyben a folyamat memóriáját, üzemeltetéskor pedig Memcached-et használni gyorsítótárazáshoz.

A tizenkét tényezős fejlesztő ellenál annak a kísértésnek, hogy más háttérszolgáltatást használjon a fejlesztési és az üzemeltetési környezetben még akkor is, ha az adapterek elméletileg bármilyen háttérszolgáltatások közötti különbséget eltüntetnek. A háttérszolgáltatások közötti különbségek azt jelenti, hogy apró inkompatibilitási problémák merülhetnek fel azt eredményezve, hogy a kód, ami működött és a teszteken megfelelően teljesített fejlesztési és tesztkörnyezetben, üzemeltetés közben hibára fut. A hibáknak ez a típusa súrlódást hoz létre ami a folyamatos telepítést akadályozza. Ennek a surlódásnak a negatív hatása a folyamatos telepítésre és az alkalmazás életciklusára összegzett kültsége rendkívül magas.

A pehelysúlyú háttérszolgáltatások ma már kevésbé vonzóak, mint korábban voltak. A modern háttérszolgáltatásokat, mint a Memcached, a PostgreSQL és a RabbitMQ a modern csomagkezelési rendszereknek köszönhetően -mint a Homebrew és az apt-get, (vagy a Windows világban a nuget és chocolatey) egyáltalán nem körülményes telepíteni és futtatni. Alternatív megoldásként a deklaratív telepítő eszközök, mint a Chef és a Puppet, kombinálva a vékony virtuális rendszerekkel, mint a Docker és a Vagrant lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy az üzemeltetési környezethez nagyon hasonló fejlesztési környezetben dolgozhassanak. Ezen rendszerek telepítésének és használatának a költsége alacsony - összehasonlítva a fejlesztési és üzemeltetési egyensúllyal valamint a folyamatos telepítés előnyeivel.

A háttérszolgáltatások eléréséhez adaptereket használni továbbra is hasznos, mivel az újabb háttérszolgáltatásokra való áttéréet relatív fájdalommentessé teszik. De az alkalmazás valamennyi telepítésének (fejlesztési környezet, tesztelés és üzemeltetés) azonos típusú és verziójú háttérszolgáltatásokat kell használnia.

The Twelve-Factor App: X. Dev/prod parity

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr2713658086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása