NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Gyakori programozási hibák #1 - vigyázz, makrók! (C, C++)

2018. április 17. 10:09 - bardóczi ákos

A posztsorozatban olyan tipikus programozási, konkrétabban kódolási hibákat, később szemantikai hibákat vesézek ki, amikkel szinte biztos, hogy szembesül az, akinek a C vagy a C++ az első programozási nyelve. A felsorolás persze szubjektív, a számomra legemlékezetesebb hibákat tárgyaljam, de többször puskázok Dennis Ritchie,  Bjarne Stroustrup alapműveire, amiben fel is hívják a figyelmet egy-egy hibalehetőségre, ezen kívül Koenig C csapdák és buktatók, és Dewhurst C++ hibaelhárító című könyeire.
A makró szigorúan nézve nem is a programozási nyelv része, hanem csak a fejlesztő munkáját segítő eszköz, amikor a fordító egyszerűsítve a fejlesztő által makróban meghatározott szöveggel cseréli le a forráskód összes, makróval hivatkozott részét.
Ennél egyszerűbb nem is lehetne, ugye? Természetesen ebben is van hibalehetőség az igen szigorú szintaxis miatt, ráadásul esetenként éppen olyan hibát eredményez, ami miatt a tanonc a hibát teljesen máshol kezdi el keresni, mint ahol az ténylegesen van, függően a makróban meghatározott szövegtől. Hogy még bonyolultabb legyen, esetenként implementációfüggő, hogy a fordító hogyan kezelje a makrókat.
A makró meghatározásának általános sémája:
#define makro_neve makro_erteke
Ami viszont nagyon nem mellékes, hogy a fordító véresen komolyan veszi, hogy a #define után egy szóközzel van elválasztva a makró neve és attól pontosan egy szóközzel van elválasztva a makró értéke, ami már mellékes, hogy mennyi szóközt tartalmaz, elvben, de arról később.
Vegyük az alábbi példát:
#define hozzaadas (szam) ((a)+1)
Ha nem tudjuk az előbb ismertetett ökölszabályt, akkor azt hihetnénk, hogy a
hozzaadas (szam)
előfordulási helyén majd mindenhol az ((a)+1)-t építi be a fordító, valójában viszont ha a makrót úgy kezeljük, mintha függvény lenne a behívás helyén valami ilyesmi épülne be:
(szam) ((a)+1)
Ami teljesen világos, hogy mást csinál, ráadásul ez itt egy nagyon egyszerű eset.
A C-nél a C++nál gyorsan hozzá lehet szokni, hogy a forráskódban a szóköz gyakran csak szellősebbé teszi a forráskódot, ez a makróknál nem így van.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr3613826290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása