NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Meghökkentő "mesék" CISSP-oktatóink tollából III.

2016. február 17. 17:32 - Fóti Marcell NetAcademia

Redundáns az optikánk:
-Redundáns az optikánk.- jelentette ki büszkén az egyik ügyfelem. Még szerencse, hogy rákérdeztem.

Elmondta, hogy a telephelyük épületeit összekötő optikai kábelben van összesen nyolc optikai ér, amiből ők csak négyet használnak.  Tehát, ha valami történne valamelyik érrel, akkor csak egyszerűen lecserélik azt a szabadon maradt erek egyikével. Redundáns, a vak is látja.

A CISSP-terminológia szerint a redundancia az, ami azt biztosítja, hogy az IT rendszer bármilyen meghibásodás esetén is működőképes maradjon. Tehát, az optikai kábel redundáns, ha az azt ért bármilyen meghibásodás esetén az adatátvitel még működőképes marad, vagy nagyon rövid idő alatt működőképessé tehető.

Tud nekem valaki olyan káreseményt mondani, mikor a nyolc érből álló kábel úgy sérül meg, hogy abból négy ér még működőképes marad? Persze kreálni lehet, de azt is csak a dugóknál. A hétköznapi életben viszont markolók, lapátos bácsik, vagy tetőfedő-bádogosok veszélyeztetik az optikai kábeleket. Azok pedig nem tudnak négyet roncsolni, csak mind a nyolcat.

Milyen akkor az igaz redundancia?
Hát olyan, mikor a rendőr két jegyet lyukaszt a buszon. Mikor megkérdezi az ellenőr, hogy miért használ két jegyet, akkor a rendőr elmondja, hogy ha elhagyja az egyiket, akkor még mindig ott van a másik.
- Ezzel az erővel elhagyhatja mind a kettőt is. – mondja az ellenőr. 
Mire a rendőr a másik zsebére mutatva megszólal: - Itt van a bérlet! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr298399104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása