NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Hogy kerülhetjük el a "szoftverpusztulást"? 12Factor app: 12. Adminisztratív folyamatok

2018. március 02. 05:00 - Plesz Gábor

Előző fejezet: 11. Naplók

Az adminisztrációs és felügyeleti feladatokat futtassuk egyszer futó folyamatokként

A folyamat formája pedig legyen olyan folyamatok együttese, amit az alkalmazás rendszeres üzleti folyamatai (például webes kérések kiszolgálására) is használnak. Ezen kívül a fejlesztők gyakran egyszeri adminisztrációs vagy karbantartási feladatokat is szeretnének végrehajtani, mint például:

  • Adatbázis migrációk végrehajtása (pl.: manage.py migrate a Django-nál, rake d:migrate a Rails használatakor vagy migrate.exe a .NET Entity Frameworkben)
  • Konzol használata (vagy másnéven REPL shell) tetszőleges kód futtatásához vagy akár az alkalmazás adatmodelljének használatához az éles adatbázis vizsgálata közben. A legtöbb nyelv biztosít REPL eszközt az értelmező alkalmazás parancssori paraméterek nélküli futtatásával (mint a python vagy a perl), egyes esetekben pedig erre külön parancs van (mint az irb a Ruby-hoz, rails console a Rails-hoz).
  • Az egyszer használatos scripteket az alkalmazás kódtárában kell tárolni (egy php példa: scripts/fix_bad_records.php).

Az egyszeri adminisztrációs folyamatokat ugyanolyan környezetben kell futtatni, mint az alkalmazás rendszeres, hosszan futó folyamatait. Ugyanazt a kódbázist és konfigurációt használó telepítés mellett futtatva, mint amit telepítés egyéb folyamatai használnak. Az adminisztrációs kódokat az alkalmazással együtt kell szállítani a szinkronizációs problémák elkerülése érdekében.

Ugyanazt az elkülönítési megoldást kell használni minden folyamattípusnál. Például, ha a Ruby webes folyamata a bundle exec thin start parancsot használja, akkor az adatbázis migrációnak bundle exec rake db:migrate-et kell használnia. Hasonlóan, a Virtualenv-et használó Python programnak a saját bin/python köyvtárát kall használnia a Tornado webkiszolgáló indításához ugyanúgy ahogy minden manage.py felügyeleti folyamathoz.

A tizenkét tényezős fejlesztés határozottan támogatja azokat a nyelveket, amik alapból kínálnak REPL környezetet és megkönnyítik az egyszeri adminisztrációs scriptek futtatását. A fejlesztők a saját gépükön az egyszeri admin scripteket egyből az alkalmazás munkakönyvtárából tudják parancssorban futtatni. Éles telepítés esetén a fejlesztők ilyen folyamatok futtatásához ssh-t vagy más, a telepítés futtatási környezete által biztosított távoli parancsvégrehajtási megoldást használhatnak.
The Twelve-Factor App: XII. Admin processes
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr3913705428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása