NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Hogy kerülhetjük el a "szoftverpusztulást"? 12Factor app: 3. Beállítások, konfigurációkezelés

2016. május 14. 08:00 - Plesz Gábor

Előző fejezet: 2. Függőségek kezelése

Következő fejezet: 4. Háttérszolgáltatások

Mai bejegyzésünk a 12 tényezős alkalmazásfejlesztés harmadik pontjával foglalkozik.

3. Beállítások, konfigurációkezelés

Az alkalmazás konfigurációja minden, ami valószínüleg változik az egyes telepítések között (tesztelés, éles, fejlesztői környezetek, stb.). Ideértve

  • Az adabázis elérések kezelése, Memcached elérés és további háttérszolgáltatások elérése
  • Hozzáférési információk küső szervízekhez mint az Amazon S3 vagy a Twitter
  • Telepítésenként különböző értékek, mint például a gép azonosítója, amire telepítünk

Az alkalmazások néha konstansként tartalmaznak beállítási információkat. Ez megsérti a 12 tényezős alkalmazásfejlesztési alapelveket, aminek teljesítéséhez szigorúan szét kell választani a konfigurációs értékeket a forráskódtól. A konfiguráció telepítésenként jelentősen különbözik, a forráskód nem.

Ennek a szigorú szétválasztásnak egy jó lakmusz-próbáját teljesíti az alkalmazásunk, ha a kódbázis bármelyik pillanatban nyílttá tehető anélkül, hogy érzékeny információ kompromittálódna.

Figyelem, a konfigurációnak ez a definíciója nem terjed ki az alkalmazások belső konfigurációjára, mint a Rails esetében a config/routes.rb, vagy a Spring esetében ahogy az egyes modulok kapcsolódnak, mert ezek az információk a különböző telepítések esetében nem különböznek.

A konfiguráció egy másik megközelítése, ha a konfigurációs állományainkat, mint a Railsnél a config/database.yml nem adjuk hozzá, így nem is tároljuk a kódtárunkban. Ez a konstansok használatához képest egy nagy előrelépés, mivel azokat kódtárban tároljuk, azonban továbbra is gyenge pont: nagyon könnyű véletlenül vagy figyelmetlenségből felvenni a kódtárunkba az egyik checkin-nél. És könnyen vezethez ahhoz az állapothoz, amikor a konfigurációs információink szétszórva, különböző helyeken és különböző formátumokban szaporodnak, egyre nehezebben áttekinthetővé téve a beállításokat. Továbbá, ezek a formátumok általában nyelvhez és keretrendszerhez igazodó formát vesznek fel.

A 12 tényezős alkalmazás a konfigurációs információkat környezeti változókban tárolja. Ezeket gyakran rövidítjük angolul az Environment Variables után env vars-nak vagy env-nek. A környezeti változókat (ellentétben a konfigurációs állományokkal) igazán könnyű telepítésenként különböző értékkel beállítani, kevés esélyünk van a kódtárba véletlenül felvenni, és a speciális konfigurációs állományokkal (vagy más konfigurációs módszerrel, mint például a Java System Properties) ellentétben, nyelv és operációs rendszertől független megoldás.

Még egy érdekes nézőpontja a konfigurációkezelésnek, a csoportosítás. Néha az alkalmazások a konfigurációt nevesített csoportokba szervezik (gyakran hívják az ilyet "környezetnek"), az egyes telepítések után elnevezve, mint a development, test vagy a production környezet a Rails-nél. Ez a megoldás nem skálázható tisztán: amikor az alkalmazásból új telepítés készül, az új környezetnek új név kell, mint például: staging, qa. És ahogy a projekt bővül, a fejlesztők saját változókat hoznak létre, mint például tamas-staging, peter-staging, stb, ez kombinatorikus robbanáshoz vezethet, ami nagyon törékennyé teszi az alkalmazás konfigurációinak az egységes kezelését.

A 12 tényezős alkalmazásfejlesztésben a környezeti változók a beállítás egységei, mindegyik teljesen független a többi a többi környezeti változótól. Soha nincsenek "környezetenként" csoportosítva, helyette mindegyiket telepítésenként külkön kezeljük. Ez a megoldás az alkalmazás az élettartama alatt a telepítések számával együtt könnyen skálázható. 

The Twelve-Factor App: III. Config

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr488709656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása