NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Meghökkentő "mesék" CISSP-oktatóink tollából IV.

2016. február 17. 17:38 - Fóti Marcell NetAcademia

Béla is no longer programming in C#...
A történet egy fejlesztéssel foglalkozó cégnél játszódik a Föld nevű bolygó egyik nagy irodaházának 3. emeletén. A vezetőség úgy dönt, hogy Bélát, az egyik vezető fejlesztőt nem kívánja tovább alkalmazni, ezért telefonon értesítik őt, hogy meg kéne jelenni a CEO irodájában a céges laptopjával együtt (amelyen egyébként a cég szinte összes alkalmazásának forráskódjai is szerepelnek, és máshol nem igen találhatók meg ezek az anyagok, esetleg csak valami korábbi verzióban). 

Főhősünk jelenleg home officeban dolgozik, így a neki küldött meeting request-re egy új időpontot javasol, ami a következő munkanapra esik, ugyanabban az időpontban. Béla legjobb barátja József, akivel egy boxban fejlesztenek, valamint délutánonként a munkaidő végén egy közeli romkocsmában megbeszélik az aznapi befejezett munkákat, egyébként szintén a vezetőség tagja. A home office ellenére Béla és József meetingje aznap sem maradhat el, így igyekeznek a rezervált asztalukat időben elfoglalni. Ma is a „kutyaharapást szőrével” effektus játszik náluk, azaz az 1-2 tervezett szomjoltó nedű hamar a többszörösére nő, mint egy kikapcsolt spamszűrő esetén az Inbox új elemeinek a száma.

József a kezdeti zsörtölődésén, miszerint elmondja-e Bélának a vezetőség tervét, ez nagyban segít, és hamar a lényegre térve megosztja Bélával azt az infót, hogy a laptopról gyorsan szedjen le minden családi fotót, hiszen a meetingben csak az szerepel, hogy vigye be a CEO-hoz, de az kevésbé, hogy onnan ki is hozhatja (hiszen a küszöböt bentről kifelé átlépve már nem a cég alkalmazottja).

Béla másnap meg is jelenik, mintha nem tudta volna, hogy ki lesz rúgva, annak rendje és módja szerint megdöbben, majd átadja a laptopját és kisétál. A cég informatikusa átnézvén a laptopot arra jut, hogy a benne lévő HDD szépen le lett formázva, így az összes adat elveszett. Kipróbálva néhány alkalmazást, illetve néhány nagyobb nevű adathelyreállító céget, minden és mindenki arra jut, hogy az elveszett információk visszaállíthatatlanok.

A történet után már csak néhány kérdés merül fel bennünk: - Vajon mi történhetett a laptoppal, illetve az adatokkal? - Vajon helyes volt-e József magatartása? (És persze nem a szokásos meetingre gondolunk) - És egyáltalán vajon helyes-e csakis egy hordozható eszközön tárolni fontos fájlokat?

És persze a legfontosabb kérdés, hogy lehet-e valamit tenni az ehhez hasonló esetek elkerülésének érdekében? A válasz "Igen": részt kell venni egy CISSP-tréningen, ahol rengeteg problémára választ kapunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr608399122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása