NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Hogy kerülhetjük el a "szoftverpusztulást"? 12Factor app: 7. Hálózati port hozzárendelés

2017. december 07. 10:16 - Plesz Gábor

Előző fejezet: 6. Folyamatok

Következő fejezet: 8. Párhuzamos folyamatok

Tegyük a szolgáltatásainkat port hozzárendeléssel elérhetővé.

A webes alkalmazások néha webszerver konténerekben futnak. Például, a PHP alkalmazások egy Apache HTTPD modul belsejében vagy a Java alkalmazások futhatnak egy Tomcat belsejében.

A 12 tényezős alkalmazásfejlesztés követelményeinek megfelelő alkalmazás teljes egészében önálló, nem támaszkodik egy további webszerver szolgáltatásaira ahhoz, hogy webes felületet hozzon létre. A webes alkalmazás a HTTP szolgáltatását egy porthoz rendelve kínálja, és ezen a porton figyelve várja a hozzá intézett kéréseket.

A fejlesztő lokális gépén, a fejlesztési környezetben ez megoldható egy szolgáltatási URL-en keresztül. Például a http://localhost:5000/ felkeresésével férünk hozzá az alkalmazásunk szolgáltatásaihoz. Ha telepítjük az alkalmazást, akkor pedig az útválasztó réteg kezeli a nyilvános címre érkező kéréseket és továbbítja a porthoz rendelt webes folyamathoz.

Ezt általában úgy oldjuk meg, hogy webszerver könyvtárat adunk az alkalmazásunkhoz függőségi definíció segítségével, mint például a Tornado a Python esetében, Thin a Rubynál, a Jetty a Javá-hoz és az egyéb JVM alapú nyelvekhez. Vagy a Kestrel az ASP.NET Core esetén. Ez az alkalmazás keretein belül történik. Így az alkalmazásunknak csak a port hozzárendelésben kell megállapodnia -amin a kéréseket kiszolgálja- a futtatási környezettel.

A HTTP nem az egyetlen szolgáltatás, amit porthoz rendelve lehet szolgáltatni. Majdnem mindenfajta szerver szolgáltatást nyujtó alkalmazás képes a bejövő kéréseket kiszolgálni, ha a folyamatát porthoz rendeljük. Ideértve akár az ejabberd (XMPP-ről beszélünk) és a Redis (a Redis protokol) is.

Vegyük észre, hogy a port-hozzárendeléses megközelítés eredményeként bármelyik alkalmazás képes háttér kiszolgálója lenni egy másik alkalmazásnak, ha a szolgáltatási URL-jét erőforrás szolgáltatásként az őt használó alkalmazás konfigurációjában megadjuk.

The Twelve-Factor App: VII. Port binding

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr3013451961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása