NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

31+13 nő a NetAcademiában?

2016. május 02. 07:45 - Ozga Linda

Április 28-án, csütörtökön, ahogy korábban beszámoltunk róla, megtartottuk a Lányok Napja á lá NetAcademia-t. A regisztrációs időszakban a résztvevői létszámot bővítenünk kellett, mert az esemény főszervezőjét, a Nők a Tudományban Egyesületet sírva-ríva hívták fel a gimnazista leányzók, hogy ők márpedig hozzánk akarnak jönni.

Kétségtelen, hogy elég színes programot sikerült összeeszkábálnunk, amiben az informatika legizgalmasabb területeit mutattuk be a jövő reménységeinek. Volt itt Raspberry Pi kábelezgetés és kütyübabrálás, volt HTML játékprogramozás, és a Witsec közreműködésével mini pályaorientációs foglalkozás IT biztonsági irányban (come to the bright side). De ami sosem látott hisztérikus lelkesedést váltott ki a lányokból, az a biztonságtudatosság alapszabályait kijátszó szabadulószoba volt, ahol a töri érettségi tételeket kellett megszerezni egy fifikás töritanár féltett kincsei közül, illetve egy tinédzser "házasságtörőt" kellett tetten érni Facebookos, okostelefonos akciókkal. Csak hogy mi is ki tudjunk szabadulni a saját irodánkból, nekiugrottunk a feladat megoldásának. A Facebookos törés egész jól ment, de a töri tételekkel bizony meggyűlt a bajunk, de végül csak megszereztük.

Köszönjük az aktív közreműködést Borsi Katalinnak, aki a NetAcademia korábbi programozási oktatójaként karrierjéről beszélt a lányoknak; a Witsec tagjainak, akik IT biztonsági pályájukról meséltek a résztvevőknek; Oroszi Eszternek és csapatának, akik a két szabadulószobával örvendeztettek meg bennünket; Cserkó Józsefnek és Lídiának, aki fiatal kora ellenére programozásban nagyonis otthon van, így édesapjával közösen vezették a HTML fejlesztési programot; és Kiss Mátyásnak, aki kütyüivel feszült figyelmet váltott ki a lányokból, akiknek nagy része sosem látott még csupasz nyáklapot.

*Oroszi Esztivel és a szabadulószoba férfiasított, nehezített változatával az Ethical Hacking konferencián is találkozhattok.

Nos, ha vállalásokról beszélünk, azt írtuk, talán a 28-i nap után 30-cal több hekker hölggyel lehet majd találkozni a nagyvilágban. Ha ez a szám egy nullával rövidebb, akkor is nagy örömmel vettünk részt a programban, mert sikerült bebizonyítanunk, hogy IT-snak lenni jó. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr808674606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.02. 07:57:19

Nem értem, mi történt a világban. Középiskolában (ámítástechnikai, programozókat és szervezőket oktattak) még koedukált osztályok + asszem az összes évfolyamon egy-egy komplett lányosztály volt. Mikor dolgozni kezdtem, a kollégák közel fele nő volt, de pl. adatrögzítőként kizárólag nők dolgoztak. (Jó ez utóbbi csak érintőlegesen kapcsolódik)
Aztán én elmentem katonának, jött egy gengszterváltás, új munkahely, és az új helyen már alig volt nő az IT területeken. Programozók közt ketten vagy hárman, plusz pár szervező... hogy miért koptak ki a csajok, azt a mai napig sem tudom.

Ozga Linda 2016.05.02. 09:59:30

@Hóhér az utolsó barátod: Mindezt úgy, hogy vannak olyan területek, amelyekre korábbi tapasztalataim alapján kifejezetten hölgyeket kerestek (business analysis, front end).
Ha régen ez működött (a soraid szerint működött), akkor nem tudni, most miért nem, holott az informatika az utópisztikus síkból a valós, mindennapi életbe is leszivárgott és mindenütt ott van.
Érdekesség: a Lányok Napja résztvevőinek nagy százaléka hamarabb érdeklődik a bölcsészet vagy a gazdaságtudományok iránt, mint az informatika iránt... pedig eljött hozzánk. Tehát érdekesnek érdekes, de "átláthatatlan"?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.02. 10:11:19

@Ozga Linda: nem tudom, olyan nevek, mint pl. Fodor Zsuzsa vagy Varga Lívia mondanak-e valamit... ők amikor utoljára volt némi szakmai kapcsolatom velük, olyan területen dolgoztak, ahol mostanában egyáltalán nem látok nőket. De üzemeltetési területen volt olyan női főnököm, aki előtte rendszergazda volt és értett is hozzá, meg amennyire ismertem, szerette is. Ugyanakkor... utolsó munkahelyemen mikor beléptema céghez, a HR-es lány egy középiskolai évfolyamtársam volt... másik pályaelhagyó a párom, aki programozóként végzett, de ő is mással foglalkozik.
süti beállítások módosítása