NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Ez nem bé, és „essem” bé… (khm… SMB)

2017. november 17. 14:27 - Barcsi Tamás (NetAcademia)

Egy D-Link DNS 320-as NAS-t használok itthon, illetve kisebb vállalati környezetben való üzemeltetésre is nyugodt szívvel szoktam ajánlani. Van természetesen olyan eset, ahol biztosan nem ez lesz a megfelelő (mert lassú, mert Synology kell, mert 4 fiókosnál kisebb nem jó, mert…), próba szerencse, vagy mondhatom azt is, hogy környezet-, illetve kockázatelemzés, felmérés, ajánlás.

Szeptembertől a NetAcademia az R70 Irodaházban bérel irodá(ka)t. Új hely, új élet, új Windows. Online cég vagyunk, már olyan nagy gépszámmal sem rendelkezünk, az összesen 2 db irodai számítógépünket azért csak megszokásból is WDS-ből telepítettem. Ha már új Windows, akkor miért ne lehetne mondjuk a legújabb, amit a MAPS előfizetésünkből le lehet tölteni? Ez jelenleg a 1709-es, amit a közönség „Fall Creators Update” néven ismer.

Az új verzió viszont már az SMBv1-et fel sem telepíti, be sem kapcsolja alapértelmezetten. Na, ezen a ponton válik világossá, hogy mi köze van a D-Link NAS-nak a történethez (bár a WDS-ből telepítés bevallom, hogy csak töltelék miatt került bele :) ). A kicsi NAS-unk még bizony pontosan ezen a protokollon keresztül érhető el, ha a fájlmegosztásait nézzük. És mivel a 1709-es Windows 10 meg makacs módon kevésbé támogatja már ezt a verziót, ezért itt rögtön egy szívroham közeli állapot következik, amikor a megosztások tallózásánál bizony semmit sem látunk. Lehet, hogy van rá update, ami felokosítja, vagy lehet, hogy ki lehet dobni a kukába, azonban általában egy csak Windowshoz értő rendszergazda kevésbé piszkálja a Linux-ot futtató NAS lelkét.

A legszebb dolog az egészben az, hogy ha:

  • pingeted a NAS-t, ő válaszol. Miért is ne tenné, hiszen mi köze van a pingelésnek az SMB-hez?
  • ha csak a megosztásait akarod tallózni, akkor azt mondja, hogy ilyen eszköz márpedig nincs.
  • ha hálózatmonitorozol, akkor látod? Maximum, hogy SMBv1. De ettől még nem biztos, hogy rájössz, hogy itt bizony ingoványos talaj van a két kommunikáló fél között.
  • ha viszont csatolnád, mint hálózati meghajtó az egyik megosztását, akkor viszont jön a szép hibaüzenet, ami pont erre az SMBv1 nem támogatásra figyelmeztet. RTFszöveg (az RTFM után szabadon…)

Marad a másik megoldás: Nézzük meg, hogy nem-e lehet-e mégiscsak bekapcsolni-e a Windowsból-e az SMBv1-et-e? Kutakodva mindenfelé, leginkább azt írja az internet népe, hogy hogyan lehet kikapcsolni GPO-ból, Registryből, PWS-ből, Optional Features közül. Hopp, ez utóbbi ismerős lehet, ha itt ki lehet kapcsolni, nézzük meg, hogy az új verzióban megvan-e a visszakapcsolás lehetősége. A Windows fícsörök gyors ki-bekapcsolásához az optionalfeatures.exe-t futtatjuk, és láss csodát, ott az opció, hogy vissza tudjuk kapcsolni a támogatást.

Add-Remove Programs client method

Egy restart, egy újra próbálkozás, és huhh, megmenekültünk!

Házi feladat. Miért kell az SMBv1-et kidobni? Miért jó a v2, v3? Miért ne kapcsoljuk vissza a v1-et?

Nyilván átmeneti megoldásnak, tűzoltásnak azért csak jó lesz, de fel lehet venni a feladatlistánkra, hogy foglalkozzunk a témával a közeljövőben (azaz lehet, hogy mégsem ússzuk meg a Linux lelkivilágának piszkálását).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr9913293633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása