NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Leesett a CISSP ára!

2016. augusztus 16. 08:31 - Fóti Marcell

Heti egymillióról éves 200.000-re

Még az MDF-piacos időkben (mi az az MDF?) voltam szemtanúja egy megrendítően csodálatos marketingakciónak az egyik piacozó részéről. Hegyekben állt nála a Pampers pelenka, ami akkor hódította meg a magyar anyák szívét, és a kupac tetején egy nagy ártábla állt, hogy - mittomén, nem emlékszem, legyen mondjuk - egy csomag Pampers peló 499 Ft.

Vették, vették, hisz Pampers. De egyszercsak egy szélfuvallat hatására az ártábla lezuhant a kupac tetejéről a földre. És ekkor jött el az árus nagy pillanata! Elkurjantotta magát: "Leesett a Pampers ára!" Ami tényszerűen igaz volt, hisz beleesett a sárba. A piacon futótűzként terjedt a hír, hogy "leesett a Pampers ára", és a Magyar Anyák megrohamozták az árust, aki 4 perc alatt megszabadult a teljes készlettől - 499 Ft-os áron.

Nos, mi nem ilyet csináltunk most a CISSP-képzéssel, viszont tényleg leesett az ára. Durván. Az év elején (és az ezt megelőző 10 évben) ennek az egyhetes tanfolyamnak körülbelül 1 millió Ft volt az ára. Vitték is rendesen, bár az igaz, hogy az ilyen képzéseket megfizető cégeket egy kézen meg lehet számolni, sőt, bárki meg is tippelheti, melyek lehettek azok. Tippeket a komment szekcióba kérnénk. Ha azonban azt nézzük, ez mennyiben felel meg az én elképzelésemnek, hogy minél többen hozzájussanak ehhez a tudáshoz, akkor azt kell mondjam, hogy ezen az áron - semennyiben.

Kell tehát egy drasztikusan jobb ár. Dolgozzunk rajta!

A bújtatott költség a nemzetközi licencdíjakban, és az ebből materializálódó könyvben van. A CISSP esetén ez a tétel 440.000 Ft + áfa, amit villámgyorsan kifizetünk minden egyes hallgató után a tankönyv szerzőjének. Mely tankönyvet amúgy az Amazonon bárki megvehet hétezer jó magyar forintokért. Persze a mi félmillás csomagunk nemcsak ennyit tartalmaz, hanem még egy didaktikailag használhatatlan pépétét is. Remek.

A mostani nagy áttérés műhelymunkája tavasszal kezdődött, amikor is valaki a csapatból feltette a kérdést, hogy muszáj-e nekünk tényleg megvenni és továbbadni a közel félmillió Ft-os, de amúgy értéktelen training kitet. És tudják, mi derült ki? Nem muszáj! A CISSP egy nyílt szabvány, bárki a világon készíthet CISSP tankönyvet és tanfolyamot!

Egycsapásra a Nyuszika halállistája vicc közepén találtuk magunkat, ahol is a róka megkérdezi, kihúzná-e őt a nyuszi a listájáról, és igen, válaszolja a Nyuszika, semmi akadálya. Vagy Brian élete, keresztrefeszítési jelenet: én tévedésből kerültem ide, akkor talán el is mennék.

Tehát a titok nyitja, és az átállás első lépése, hogy írtunk egy saját CISSP-tananyagot. Ebben van rutinunk, az összes IT Factory-tanfolyam saját tananyaggal megy, ha valaki ért a saját témájához, össze tud belőle állítani egy tananyagot. Nem? De. Ezzel leesett a CISSP ára félmillió Ft alá. 

Most már két kezemen tudom csak megszámolni, hány olyan cég van Magyarországon, aki ezt meg tudja fizetni, mert annyira "sokan" lettek (tippeket a kommentbe), de ez még mindig roppant kevés, hisz csak top 500 cégből 500 db van, ezt a vak is látja. Sőt, kiszámoltam, top 1000 cégből pedig pontosan 1000 db van! Sima matek!

A következő nagy lépés a kereslet-kínálati görbe mentén történő elmozdulás: ha van egy árucikkem, ami 5x-be kerül, és 5-en veszik, adhatom én x-ért is, ha 25-an veszik. Feltéve, ha az előállítás skálázható módon van megszervezve.

Nálunk pontosan ez a helyzet. Az online oktatással azon a hatékonysági szinten vagyunk, ahol ezt meg lehet tenni. Ezt hozta be az IT Factory-technológia a képletbe.

Talán nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy az összes többi használhatatlan, de legalább vérlázítóa drága tankönnyvvel így járunk el. Ha mondhatok egy vicceset, a (...) nevű multi bizonyos fejlesztési tankönyveit 2012 óta nem frissítette. Négy éve! Az informatikai piacon! Négy éve! Kukában a helye. Nem?

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr8410414428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.16. 10:43:50

Ezek a HBR-k... :D
(Azt azóta se tudom, mi köze volt a piacnak az MDF-hez)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.26. 00:01:29

@Barcsi Tamás: egy időben divatos volt emlegetni. Én kollégáktól hallottam 10+ éve. :)
süti beállítások módosítása