NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Junior-e a senior? Avagy mit tudhat a junoir, amiről fogalma sincs a seniornak?

2018. február 05. 10:47 - Fóti Marcell NetAcademia

aamaagdgaaoaaqaaaaaaaa80aaaajde4mmixztbhlwzkodqtndlkmi1hmjg3lwiyyzflywnkn2i1za.jpg

Junior-e a senior? Botrányosan fiatal Nagy Gergő kollégám tette fel ezt a kérdést, miután kiment egy céghez, hogy front-end fejlesztésről konzultáljon az ottani senior fejlesztőkkel.

Lenyűgözve tért vissza: ezek nem értenek semmihez!

Lefordítom: az adott cég senior fejlesztőinek halvány lila elképzelésük sem volt, hogy hogyan kellene manapság többplatformos, skálázható alkalmazást fejleszteniük. Mert amit tudtak, az talán ugyan még létezik, de összezsugorodott. Kell belőle valamennyi - de már csak egy csipetnyi. Helyét átvette az XY technológia - amiről ők szinte semmit sem tudnak.

Ez a cikk nem a frontend-fejlesztésről szól. Hanem például azokról a cégekről, akik lépten-nyomon senior fejlesztőket keresnek, nem tudván, hogy a seniort sok esetben egy a világra nyitott, haladó szellemű junior kenterbe veri, lealázza.

Hogy ne más telkére borítsuk a fertilizert, vegyük például az én esetemet. Én egy senior SQL-fejlesztő vagyok. Már akkor sarokba lettem szorítva, amikor jött a Code First-megközelítés a dotnetben, de ez még hagyján, mert ha nagyon akartam, még mindig piszkálgathattam az adatbázist kézzel. Akartam is! Az az enyém! Az adatbázistervezést azonban ezzel réges-régen kicsavarták a kezemből, és én tudom is ezt, hisz ennek már vagy 5-6 éve.

De jöttek az appok, a világméretű elérés, a freemium modellből származó irdatlan alapterhelés, majd erre rá a csúcsok, a rengeteg platform, és lassan kiderült, hogy az SQL Server nemhogy nem központi eleme egy ilyen rendszernek, hanem egyenesen egy porszem a gépezetben. HTML-generátorok, Angular, CDN-ek és cache-farmok, konténerek, bejelentkeztetési szolgáltatások és ezer egyéb réteg veszi le a terhelést a - már lassan tíz éve amúgy felhőben lévő, és akkor skálázhatónak kikiáltott - szerveroldali infrastruktúráról. Mert másképp nem megy. Mert másképp behal.

Aki a “régi” úton jár, az időről időre sorscsapásszerűen megbotlik. Ilyen például a NetAcademia rendszere. Én terveztem! :)

És én, mint senior SQL-guru, egy tejfölösszájútól tudom meg, hogy ha azt szeretném, hogy végre ne legyenek teljesítményproblémáink, akkor legalább a nagytömegű read-only adatelérést tegyük mán át FireBase-re (Google).

Ja, meg hagyjuk már, hogy az autentikáció mögött ugyanaz az SQL Server áll, mint a “rendes” adataink mögött, sőt, hagyjuk már a saját autentikációt békében pihenni, vannak erre kihegyezett rendszerek.

Ja, meg micsoda dolog, hogy szerveroldalon próbáljuk előállítani MVC-vel a weblapokat egy bármekkora szeverfarmmal, mert az be fog dőlni így is, meg úgy is. Donut cache? Ide nekünk egy frankó kis HTML-generáltort, meg egy CDN-t!

Felfogtam, megértettem. Hiába vagyok senior SQL-guru, az élet túllépett ezen, a hajdani “mindent főzzünk SQL-ből” helyét méretezési és teljesítményokokból átvette “Az SQL Servert maga Zeon, a föld alatt. The last human city” filozófia.

Lett tehát egy csomó olyan feladat, amihez ha kalapácsom van, és mindent szögnek nézek, akkor - ne engedjetek a közelébe!

Lassan esett le, de én már tudom. És pont azért tartott hosszú ideig, mert senior vagyok. Mert amihez értek, ahhoz én értek a legjobban, te meg itt HTML-ről süketelsz nekem, kispofám? 

És ez az a pont, ahol a junior előnyt élvez a seniorral szemben. Eleinte nem tud ugyan semmit, de nem is köti semmi. Kész befogadni az újat, és nem rágódik azon, hogy a régivel mi lesz. A gondolkodását nem köti semmiféle olyan régi “igazság”, ami már egyáltalán nem igaz. Mi sokkal inkább nyitott szellemű juniorokat keresünk, mint guruvá aszott seniorokat, akikkel minden egyes régi, megdőlt igazság belátásáért harcolni kell.

Van egy csomó “palackba zárt” senior, aki nem tud semmit, de azt sem tudja, hogy nem tudja. Én is onnan jövök, tudom, miről beszélek. Aki el sem tudja képzelni, hogy a “világ vasfoga elrepült felette”, hogy egy igen költői képzavarral éljek. Ők azok a seniorok, akiknek az alapos tudása a mai világban rémisztően kevés. És - csakúgy, mint én még egy éve is! - tárgyi tudástól el nem vakított éleslátással hoznak meg a cégek működését hosszútávon súlyosan korlátozó döntéseket.

Igen, rengeteg senior sajnos junior. Én bevallottam magamról. Te mit gondolsz?

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr1413635476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.02.05. 19:35:18

Ja. Mi most épp egy olyan rendszert próbálunk életben tartani, amit meglehetősen junior kollégák fejlesztettek, akik intenzíven használták az entity frameworkot, csak épp azt a tényt hagyták figyelmen kívül, hogy az egész mögött egy SQL szerver van, és hogy a felhőben az DTU az nem egy ingyenes és korlátlanul rendelkezésre álló erőforrás. A végeredmény egy rakás finoman szólva kissé szuboptimális query lett, amit aztán trükkök százaival lehetett rávenni arra, hogy egy megfizethető tier-en is lefusson a rendszer timeout nélkül az éles adatokkal.

Fasza dolog az EF, ha pontosan tudod hogy mikor mit csinál, és hogy erre az SQL szerver mit lép. Ha viszont ez nincs így, akkor bizony az öntökönlövészet leghatékonyabb eszköze, mert kellő odafigyelés nélkül olyan CTE-ket varázsol egymás tetejére, hogy az SQL szerver sírva fakad amikor meglátja az execution plan-t.

A legújabb frontend technológiák meg nagyon fasza dolgok, csak tudod ide általában legalábbis enterspájz kategóriában olyan rendszerek jönnek, amit anno valamikor megcsináltak, és itt near-shore csak tovább kell fejleszteni. Ergo, nem fogják az 5 éves rendszer user interfészét a legújabb Pityuka javascript framework 0.98 verzióra lecserélni akkor sem, ha amúgy tényleg kurva gyors, mert hogy van már egy adott UI amit szeretnének azonos kódbázison tartani, amúgy meg kb. a huszonháromezredik szempont a csicsa-micsa, a cégvezetést a végeredményként kapott excel tábla érdekli a számokkal, az hogy az adatokat feltöltő Jucika előtt hogyan pörög a homokóra kb. a lőtéri kutyát nem érdekli.

Aki meg a Pistike bt csilli-willi webshopját fejleszti, az nem microsoftos technológiát fog használni, hanem jó PHP-MySQL-t linuxon.

Nemzeti Dohányos 2018.02.07. 20:16:13

Ez egyes seniorkra igaz, jellemzően olyanokkal találkoztam, akik kis-közepes cégél eltöltöttek 10 évet, majd valamiért kiszabadultak a nagyvilágba, és jobbik esetben csodálkozva jegyzetelnek, hogy mikről és miket kérdezek, rosszabb esetben még ők állnak neki győzködni, hogy a jdbc az mindenre jó. A többség azért halad a korral.

saxus 2018.02.08. 10:00:29

Apró probléma, hogy a cikkben egy specialistáról van szó és nem senior fejlesztőről.

232323 2018.05.08. 18:53:52

Hát maradjunk annyiban, hogy a juniorok közül 10ből 1 az értelmes a szeniorok közül pedig 10ből 2. Katasztrófa minden szinten.

OKalman 2018.06.06. 12:52:50

Jézus, Mária! Nem biztos, hogy akarnék egy ilyen rendszert kapni miután elmennek az "okos" juniorok máshova dolgozni.

Teszt.Elek 2018.06.07. 10:13:27

Érdekes bejegyzés, de alapjaiban ment félre szerintem, mivel összemossa a technológiai tapasztalatot a szenioritással.

Persze van korreláció, de csak közvetett. A senior fejlesztő több technológiát ismer magas szinten, mert esélyesen több technológiával volt már dolga a karrierje során. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne nála sokkal fiatalabb, tapasztalatlanabb junior, aki SME (subject matter expert) egy adott területen, amihez a senior hozzá se szagolt még.

Mi a különbség köztük? A senior általában a szélesebb tech háttere miatt még az ismeretlen területekkel is viszonylag gyorsan megbirkózik és pusztán az ismert technológiák interpolációjából képes következtetni az új technológia bizonyos elemeire.

Még fontosabb a különbség a nem szigorúan hard skillek terén. Pusztán a tapasztalata miatt egy senior fejlesztő sok olyan hibát el tud kerülni, amit egy junior elkövet, egyszerűen azért, mert már találkozott az adott helyzettel és tudja miképp kell helyesen kezelni.

Szóval amikor egy cég senior embert keres, akkor nem a tech skillek kellenek a cégnek, hanem az a tapasztalat és érettség, amelyet csak a ledolgozott évek tudnak megadni valakinek.

Meridian74 2024.04.18. 16:20:47

"Én egy senior SQL-fejlesztő vagyok. Már akkor sarokba lettem szorítva, amikor jött a Code First-megközelítés a dotnetben, de ez még hagyján, mert ha nagyon akartam, még mindig piszkálgathattam az adatbázist kézzel. Akartam is! Az az enyém! Az adatbázistervezést azonban ezzel réges-régen kicsavarták a kezemből, és én tudom is ezt, hisz ennek már vagy 5-6 éve."

Ez nem mindig igaz. Én ma futottam bele hoyg SQL tárolt eljárásokat kell átnéznem (kezdőként amúgy) és megemlítettem hogy de hát ez az üzelti logika pl miért nem az alkalmazásban van benne? A válasz: SAP SBO nem tudja. Van egy egyszerű primitív felület és az hivogatja meg ezeket a eljárásokat. :P Hát ennyi. Egy egyszerű Spring Data is egyszerűbbé és átláthatóbbá tené az egészet...
süti beállítások módosítása