NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

ASP.NET Core: 859 szeres(!) teljesítmény javulás 2015.11.23 és 2016.11.16 között

2017. július 10. 11:06 - Plesz Gábor (NetAcademia)

Plain text kérések kiszolgálásában, linuxon.

Ez egy korábbi anyag, de most találtam rá. Egy nagyon széles merítéssel dolgozó, reális kiszolgálóterhelést szimuláló, webes keretrendszerek teljesítményét tesztelő kezdeményezés. A tesztet végző kódok nyílt forráskódúak, a kódtár a githubon nyilvános, nagyrészt önkéntesek írják őket, és a mai napon 9.351 db (!) commit-et tartalmaz. A teszteket általában AWS infrastruktúrán futtatták, de ez a kör (Round 13) az azure-on futott.

Ahogy a írják az ASP.NET Core-ról:

"We congratulate the Microsoft .NET team for a massive performance improvement and for making ASP.NET Core a mainstream option that has the performance characteristics of an acutely-tuned fringe platform. It’s like an F1 car that anyone can drive. We should all be so lucky."

Ebben a kategóriában ebben a körben 10. volt, az utolsó -Round 14- körben egy kissé visszaesett, a másodpercenként 1,822,366 kérés kiszolgálásáról 1,713,171-ra és 14.re (145-ből).

A többi kategóriában nem muzsikált ennyire szépen, de azért mondhatni jól állja a sarat. Érdemes összehasonlítani a nodejs, ruby, php vagy a spring teljesítményével például, házi feladat, nem lövöm le a poént:)

Ami szerintem a legfontosabb, hogy az ASP.NET Core csapat ringbe szállt, és a vállalja hogy félévenkénti független megmérettetésen, nyilvános formában kiderül, hogy másokhoz képest milyen éppen a teljesítménye a keretrendszernek.

Szólj hozzá!

Fejlesztők: egy érdekes hiba az Apple házatájáról - a nem is olyan régmúltból

2017. június 14. 05:00 - Plesz Gábor (NetAcademia)

Figyeljünk oda az if utasításokra, főleg, amit kapcsos zárójelek nélkül írunk, mert még a legnagyobbak is hibáznak.

Anatomy of a “goto fail” – Apple’s SSL bug explained, plus an unofficial patch for OS X!

Ebből a beszélgetésből találtam rá, itt a Microsoftos C# fejlesztő beszélgetnek a kódolási stílusról, annak fontosságáról és a miértekről.

Ez pedig egy kódolási stílus útmutató a C# fejlesztőknek a corefx projekten.

És végül egy rövid leírás, hogy hogy támogatja a kódolási stílus szabályozását a Visual Studio 2017.

 

 

 

Szólj hozzá!

És azt ismered, hogy kétféle időszámítás létezik? Neked melyik van? :)

2017. június 09. 13:04 - Plesz Gábor (NetAcademia)

Egy kissé régebbi cikk már, én most futottam bele, és ugye, az újszülöttnek minden vicc új.

Szerintem alapvető kérdést feszeget. Mi az oka annak, hogy a fejlesztők nem szeretik a megbeszéléseket. Onnan indul, hogy a megbeszéléseket általában fél/egy/másfél óra hosszan írják ki, és ez annak az embernek könnyen betartható, aki az életét egy-egy órás szeletekben tudja szervezni. Egyik órája olyan mint a másik: elintéz dolgokat.

Egy fejlesztő vagy tervező ember máshogy él. Egy óra alatt odáig jut el, hogy amit elkezd majd csinálni, annak kialakítja a környezetét, megtervezi a lépéseit. És aztán jön a munka. Aki ilyen munkát végez, annak az időszámítása minimum fél de inkább egész napokból áll. Ha a nap közepén valamikor megbeszélése van, simán lehet, hogy amit délelőtt elkezdett nem tudja befejezni. Délután pedig majdnem egy óráig tart, amíg visszaállítja az elméjéban a délelőtti tiszta flow-t.

(Egy másik cikk erről a témáról más szempontból: Miért ritkítsuk meg az emberi feladatváltásokat?)

Ajánlom mindenkinek olvasásra:

Maker's schedule, Manager's schedule

 

Szólj hozzá!
Címkék: time is money

Miért ne használjunk NULL-t?

2017. május 30. 09:58 - Plesz Gábor (NetAcademia)

Yegor Bugayenko (Most futottam bele, sok dolgot egyelőre nem tudok róla, de van például meggyőző a Stack Overflow profilja) cikke Java példakódokkal illusztrált részletes összefoglalás arról, hogy miért ne használjunk null-t, és hogy kerüljük el, ha valamiért felmerül, hogy mégis használni kéne.

A blogja mondhatni elég határozott irányvonalú, valószínűleg nem mindenki egyetértését nyeri el, de szerintem egy aranybánya, rengeteg érdekes gondolkodnivaló található itt.

"A simple example of NULL usage in Java:

public Employee getByName(String name) {
  int id = database.find(name);
  if (id == 0) {
    return null;
  }
  return new Employee(id);
}

What is wrong with this method?

..."

Why NULL is Bad?

7 komment

Úgy tűnik, aki Xamarint választ, nagy hibát nem követ el

2017. május 19. 14:08 - Plesz Gábor (NetAcademia)

A Build-en bejelentett XAML Standard-et természetesen támogatja, kijött a preview macOS-en is, és már dolgoznak a Linux (GTK#) és a WPF megvalósításon. A további fejlesztésekben szerepel célként a HTML/CSS formázási megoldások integrálása.

Glimpse the Future of Xamarin Forms 3.0

Azt nem mondom, hogy egyszerű út, aki volt a tanfolyamunkon, vagy éppen részt vesz, az biztosan tudja, hogy dolgozni kell a sikerért. A Microsoft világban megszokottnál talán egy kissé keményebben. Természetesen azért a siker elérhető. És cserébe olyan fejlesztőeszközzel dolgozunk C# nyelven, .NET környezetben, amihez nincs hasonló. Natív kód minden platformon.

Szólj hozzá!
Címkék: xamarin macOS