NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Ha UWP alkalmazás fejlesztésével foglalkozol ez érdekelni fog

2016. augusztus 25. 05:00 - Plesz Gábor (NetAcademia)

A napokban jelent meg az UWP Community Toolkit, ami ingyenes és nyílt forráskódú, elérhető a GitHub-on. Sokféle vezérlővel (mint a hamburger menü, és még további 9), szervizzel és animációval könnyíti Universal Windows alkalmazások készítését. Egy demo alkalmazás segítségével ki is próbálható a funkcionalitás

Introducing the UWP Community Toolkit

Szólj hozzá!
Címkék: UWP

Ingyenes és letölthető az MSSQL 2016 Developer Edition

2016. augusztus 24. 05:00 - Plesz Gábor (NetAcademia)

Korábban már a 2014-ről volt szó, de most minden további akció nélkül letölthető a 2016 Developer Edition. Mindent tud, amit az Enterprise változat tud, minden fejlesztési eszközt tartalmaz, fejlesztési és tesztelési célokra ingyenes, produkciós környezetben nem használható

Szólj hozzá!

C#: Amikor a teljesítmény nagyon kell

2016. augusztus 23. 05:00 - Plesz Gábor (NetAcademia)

Sokféle optimalizálási technikát bemutató cikk, a témája olyan konverter készítése, ami bizonyos típusú (kisméretű POCO) osztályok esetében a leggyorsabban képes őket szóveggé alakítani (Serialize) és onnan vissza (Deserialize). Az Akka.NET-hez készült, hogy az üzeneteket, amik ilyen típusú osztályok leginkább, gyorsabban kezelje mint a Json.NET. Fekete öves teljesítményfokozási praktikák C# nyelven.

 Wire – Writing one of the fastest .NET serializers

 

Szólj hozzá!

Ha Visual Studio-t használsz, ennek hasznát veszed!

2016. augusztus 19. 05:00 - Plesz Gábor (NetAcademia)

Kevéssé ismert de annál használhatóbb tippek Visual Studio használatához. Egyik kedvencem a "map mode", ami ha bekapcsoljuk, a scroll bar fölé állított egérmutatóra előnézetbe megmutatja, hogy hogy néz ki a kicsinyítés nagyban.

Visual Studio's most useful (and underused) tips

 

Szólj hozzá!

Figyelem: az új Azure adatbázisok alapértelmezésben 2016-os MSSQL szerverre tölthetők be lokálisan

2016. augusztus 18. 05:00 - Plesz Gábor (NetAcademia)

A napokban futottam bele egy kisebb problémába, hátha hasznos másnak is az eredmény.
Történt, hogy egy azure-os adatbázist kellett lehoznom a saját gépemre, nem tűnt bonyolultnak, sokszor csináltam már ilyet korábban.

Hogy a kályhától iduljak el, a legegyszerűbb, ha .bacpac állományt készítünk az azure adatbázisból, majd ezt importáljuk a lokális gépen.

Megszereztem a .bacpac állományt, majd amikor betöltöttem (Az Object Explorerben a Databases mappán jobb egérgomb, és Tasks\Import Data-tier application), a folyamat következő hibával szállt el:

The compatibility level of the source schema is not supported

Ez cseppet bizonytalanná tett, mert a gépemen 2014-es MSSQL van, és amikor utoljára néztem, ez kellett a lokális importhoz. Gyorsan ellenőriztem a gépemen lévő szerver verziót, 12.0.x.x, vagyis MSSQL 2014. 

Így hát tovább kerestem, és erre leltem: What's new in SQL Database V12. A V12 még persze megzavart, de aztán valahol a doksi közepén:

---

Compatibility level 130

Important:

Starting in June 2016, newly created databases on Azure SQL Database V12 have their compatibility level start at 130, which matches Microsoft SQL Server 2016 GA.

You can use ALTER DATABASE YourDatabase SET COMPATIBILITY_LEVEL = 120

if you prefer.

Databases created before June 2016 do not have their compatibility level changed by this change of default. Nor is the level of a database changed by upgrading it from V11 to V12.

---

Hát így. Ez egy régen készült adatbázis, azonban a napokban áthelyeztük egyik előfizetésről egy másikra, és ezt csak úgy sikerült, ha az új helyen egy új adatbázist hoztunk létre a rége .bacpac mentéséből.

Tehát MSSQL 2016 kell, vagy vissza kell állítani a kompatibilitási szintet az Azure-on. Úgyis át akartam állni, felment az új szerver express, egyelőre management studio nélkül. Újabb import, ezt a hibát kaptam:

Unable to connect to target server. (Microsoft.Data.Tools.Schema.Sql)

Úgyhogy feltettem a 2016-os management Studio-t is, így rendben lefutott az import.

És aki ezt a hosszú bejegyzést végigolvasta, annak ajándékba egy cikk a lekérdezések teljesítményének javulásáról, és a compatibility level jelentéséről: 

Improved query performance with compatibility Level 130 in Azure SQL Database

Szólj hozzá!

Egyszerű eszköz(ök) amivel load tesztet végezhetünk a WebAlkalmazásunkon

2016. augusztus 17. 05:00 - Plesz Gábor (NetAcademia)

Volt már róla szó, jó dolog tudni, hogy viselkedik az alkalmazásunk, ha élesben fut, és párhuzamosan 10-100-1000 vagy még több felhasználó használja. Lehetőleg mielőtt valóban megtörténik. Nos, erre való a load teszt. Ez pedig két jó eszköz ennek szolgálatában.

Two tools for quick and easy web application load testing during development

 

Szólj hozzá!

Leesett a CISSP ára!

2016. augusztus 16. 08:31 - Fóti Marcell

Heti egymillióról éves 200.000-re

Még az MDF-piacos időkben (mi az az MDF?) voltam szemtanúja egy megrendítően csodálatos marketingakciónak az egyik piacozó részéről. Hegyekben állt nála a Pampers pelenka, ami akkor hódította meg a magyar anyák szívét, és a kupac tetején egy nagy ártábla állt, hogy - mittomén, nem emlékszem, legyen mondjuk - egy csomag Pampers peló 499 Ft.

Vették, vették, hisz Pampers. De egyszercsak egy szélfuvallat hatására az ártábla lezuhant a kupac tetejéről a földre. És ekkor jött el az árus nagy pillanata! Elkurjantotta magát: "Leesett a Pampers ára!" Ami tényszerűen igaz volt, hisz beleesett a sárba. A piacon futótűzként terjedt a hír, hogy "leesett a Pampers ára", és a Magyar Anyák megrohamozták az árust, aki 4 perc alatt megszabadult a teljes készlettől - 499 Ft-os áron.

Nos, mi nem ilyet csináltunk most a CISSP-képzéssel, viszont tényleg leesett az ára. Durván. Az év elején (és az ezt megelőző 10 évben) ennek az egyhetes tanfolyamnak körülbelül 1 millió Ft volt az ára. Vitték is rendesen, bár az igaz, hogy az ilyen képzéseket megfizető cégeket egy kézen meg lehet számolni, sőt, bárki meg is tippelheti, melyek lehettek azok. Tippeket a komment szekcióba kérnénk. Ha azonban azt nézzük, ez mennyiben felel meg az én elképzelésemnek, hogy minél többen hozzájussanak ehhez a tudáshoz, akkor azt kell mondjam, hogy ezen az áron - semennyiben.

Kell tehát egy drasztikusan jobb ár. Dolgozzunk rajta!

A bújtatott költség a nemzetközi licencdíjakban, és az ebből materializálódó könyvben van. A CISSP esetén ez a tétel 440.000 Ft + áfa, amit villámgyorsan kifizetünk minden egyes hallgató után a tankönyv szerzőjének. Mely tankönyvet amúgy az Amazonon bárki megvehet hétezer jó magyar forintokért. Persze a mi félmillás csomagunk nemcsak ennyit tartalmaz, hanem még egy didaktikailag használhatatlan pépétét is. Remek.

A mostani nagy áttérés műhelymunkája tavasszal kezdődött, amikor is valaki a csapatból feltette a kérdést, hogy muszáj-e nekünk tényleg megvenni és továbbadni a közel félmillió Ft-os, de amúgy értéktelen training kitet. És tudják, mi derült ki? Nem muszáj! A CISSP egy nyílt szabvány, bárki a világon készíthet CISSP tankönyvet és tanfolyamot!

Egycsapásra a Nyuszika halállistája vicc közepén találtuk magunkat, ahol is a róka megkérdezi, kihúzná-e őt a nyuszi a listájáról, és igen, válaszolja a Nyuszika, semmi akadálya. Vagy Brian élete, keresztrefeszítési jelenet: én tévedésből kerültem ide, akkor talán el is mennék.

Tehát a titok nyitja, és az átállás első lépése, hogy írtunk egy saját CISSP-tananyagot. Ebben van rutinunk, az összes IT Factory-tanfolyam saját tananyaggal megy, ha valaki ért a saját témájához, össze tud belőle állítani egy tananyagot. Nem? De. Ezzel leesett a CISSP ára félmillió Ft alá. 

Most már két kezemen tudom csak megszámolni, hány olyan cég van Magyarországon, aki ezt meg tudja fizetni, mert annyira "sokan" lettek (tippeket a kommentbe), de ez még mindig roppant kevés, hisz csak top 500 cégből 500 db van, ezt a vak is látja. Sőt, kiszámoltam, top 1000 cégből pedig pontosan 1000 db van! Sima matek!

A következő nagy lépés a kereslet-kínálati görbe mentén történő elmozdulás: ha van egy árucikkem, ami 5x-be kerül, és 5-en veszik, adhatom én x-ért is, ha 25-an veszik. Feltéve, ha az előállítás skálázható módon van megszervezve.

Nálunk pontosan ez a helyzet. Az online oktatással azon a hatékonysági szinten vagyunk, ahol ezt meg lehet tenni. Ezt hozta be az IT Factory-technológia a képletbe.

Talán nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy az összes többi használhatatlan, de legalább vérlázítóa drága tankönnyvvel így járunk el. Ha mondhatok egy vicceset, a (...) nevű multi bizonyos fejlesztési tankönyveit 2012 óta nem frissítette. Négy éve! Az informatikai piacon! Négy éve! Kukában a helye. Nem?

1 komment