NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Hogy kerülhetjük el a "szoftverpusztulást"? 12Factor app: 11. Naplók

2018. február 19. 17:48 - Plesz Gábor

Előző fejezet: 10. Egyensúly a fejlesztés és az üzemeltetés között

Kezeljük a naplókat esemény-folyamatként

A naplók a futó alkalmazás működésébe nyújtanak betekintést. Szerver alapú környezetben gyakran a lemezen egy állományba írják őket ("naplóállomány"); de ez csak egy kimeneti formátum.

A naplók valamennyi futó folyamat és háttérszolgáltatás kimeneti adataiból összegyűjtött és idő szerint rendezett adatfolyama. A naplók nyers állapota tipikusan szöveges formátum ahol minden esemény külön sorban szerepel (akkor is, ha a kivételekből származó veremtartalom több sorba is kerülhet). A naplóknak nincs meghatározott elejük vagy végük hanem folyamatosan keletkeznek egészen addig, amíg az alkalmazás üzemel.
A tizenkét tényezős alkalmazás saját maga sosem foglalkozik a saját kimeneti adatfolyamának irányításával vagy tárolásával. Nem szabad naplófájlokat írnia vagy kezelnie. Helyette minden futó folyamat a saját eseményeit gyorsítótár nélkül kiírja a sztenderd kimenetre (stdout). A fejlesztés alatt a fejlesztő a saját képernyője előtt ülve fogja nézni, hogy megfigyelje az alkalmazás viselkedését.

A tesztelési vagy az üzemeltetési telepítéseknél minden folyamat adatfolyamát a végrehajtási környezet rögzít, összevonva az alkalmazás összes többi adatfolyamával, megtekintésre és hosszútávú archiválásra egy vagy több végcél felé irányítva. Ezek az archívumok nem láthatók és konfigurálhatók az alkalmazásból, helyette teljes egészében a futtatókörnyezet kezeli őket. Ehhez nyílt forráskódú napló forgalom írányító eszközök állnak rendelkezésre (mint a Logplex és a Fluentd).

Az alkalmazás eseményeinek adatfolyamát irányíthatjuk állományba, vagy valós időben figyelhetjük terminálablakban. A legfontosabb, hogy az adatfolyamot elküldhetjük egy naplóindexelő és elemző rendszerbe, mint a Splunk, vagy egy általános célú adattárház eszközbe, mint a Hadoop/Hive. Ezek a rendszerek elegendő teljesítményt és rugalmasságot biztosítanak az alkalmazások időbeli viselkedésének megismeréséhez, ideértve:

  • Meghatározott múltbeli események keresése.
  • A trendek tágabb nézőpontból történő ábrázolása (mint a percenkénti kérések száma).
  • Aktív riasztás a felhasználó által létrehozott figyelésnek megfelelően (például egy riasztás jön létre, ha a percenkénti hibák száma meghalad egy bizonyos küszöbértéket).

The Twelve-Factor App: XI. Logs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr5513682694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása