NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Hogy építsünk alkalmazást az Azure-ban? (magyar nyelven)

2017. december 08. 11:41 - Plesz Gábor

A Microsoft magyarul is közzétett egy meglehetősen kidolgozott ajánlást, ha az Azure-ba tervezünk érdemes belenézni. Íme a tartalomjegyzék:

Az útmutató felépítése

Az Útmutató az Azure alkalmazásarchitektúrájához több lépésből áll az architektúrától és tervezéstől az implementálásig. Minden lépés mellé támogató útmutatást is nyújtunk, amely segítséget nyújt az alkalmazásarchitektúra megtervezésében.

Architektúrastílusok. A legelső döntés a legfontosabb. Milyen típusú architektúrát szeretnénk használni? Lehet mikroszolgáltatási architektúra, hagyományosabb N rétegű alkalmazás, vagy big data-megoldás is. Hét különböző architektúrastílust határoztunk meg. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és kihívásai.

➤ Az Azure-referenciaarchitektúrák bemutatják az Azure-beli ajánlott telepítéseket, valamint a skálázhatóságra, a rendelkezésre állásra, a kezelhetőségre és a biztonságra vonatkozó megfontolandó szempontokat. A legtöbb esetben üzembe helyezhető Resource Manager-sablonokat is tartalmaznak.

Technológiai lehetőségek. Két technológiai döntést már a legelején meg kell hozni, mivel ezek a teljes architektúrára hatással vannak. Ez a két döntés pedig nem más, mint a számítási és az adattárolási technológiák kiválasztása. A számítás kifejezés azon számítási erőforrások futtatási modelljére utal, amelyeken az alkalmazás fut. A tárolási technológiák közé tartoznak az adatbázisok, valamint az üzenetsorokhoz, a gyorsítótárakhoz, az IoT-adatokhoz, a strukturálatlan naplóadatokhoz, és az alkalmazás által megőrizni kívánt bármely egyéb adathoz használt adattárak is.

➤ A Számítási lehetőségek és a Tárolási lehetőségek szakasz részletes összehasonlításokat tartalmaz a számítási és tárolási szolgáltatások kiválasztásához.

Tervezési alapelvek. A tervezés folyamata során a következő tíz magas szintű tervezési alapelvet kell betartani.

➤ Az Ajánlott eljárások cikkek specifikus útmutatást nyújtanak többek között olyan területeken, mint az automatikus skálázás, a gyorsítótárazás, az adatparticionálás vagy az API-tervezés.

Pillérek. Egy sikeres felhőalkalmazás a szoftverminőség következő öt alappillérére koncentrál: skálázhatóság, rendelkezésre állás, rugalmasság, felügyelet és biztonság.

➤ A Tervezés-áttekintési ellenőrzőlisták segítségével ellenőrizheti, hogy a terve megfelel-e ezeknek a minőségi alappilléreknek.

Tervezési minták felhőkhöz. Ezek a tervezési minták hasznosak megbízható, skálázható és biztonságos Azure-beli alkalmazások létrehozásához. Minden minta egy problémát, egy problémáról szóló mintát és egy Azure-alapú példát ismertet.

➤ Tekintse át a felhőkhöz készült tervezési minták teljes katalógusát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr1813456625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása