NetAcademia

A legjobbakat tanítjuk!

Hogyan telepítsünk szoftvert? (Ahogy a nagyok csinálják.)

2016. október 12. 05:00 - Plesz Gábor

Zach Holman egy jelenség. A 9. munkatársa volt a GitHubnak, ott dolgozott, amíg 5 év alatt nőttek 250 alkalmazottal rendelkező vállalattá, majd kirúgták. Rengeteg remek cikket írt, például a távozásáról is írt egy visszatekintést az előző mellé. Ilyenre azért elég kevesen képesek, azt hiszem már ebből is látszik, méltó a figyelemre.

A napokban egy olyan cikke jött szembe velem, ami szoftver telepítésről szól, amolyan 21. századi módra. Figyelem, részletes cikk következik. Itt a tartalomjegyzék:

  1. Célok

    A telepítés az nem egy megoldott probléma?

  2. Előkészületek

    Kezdd az előkészületeket azzal, hogy végiggondolod a teszteléssel, a funkciók ki és bekapcsolásával és egyáltalán, a közös forráskódon való munkával járó dolgokat.

  3. Kódtár elágaztatás (Branching)

    A kódod elágaztatása alapvető része a telepítésnek. Ki akarsz zárni minden lehetséges nem kívánt következményt, amit az egyre újabb és újabb fejlesztési lépések okozhatnak. Kezdj el gondolkozni az eltérő megközelítéseken, amit a kódelágaztatás, a főágból végzett automatikus telepítés és a kék/zöld telepítés lehetővé tesznek.

  4. Vezérlés

    A telepítés lelke. Hogy tudod irányításod alatt tartani a elkészült kódot? Kezelj különböző jogosultsági struktúrákat a kódegyesítéssel (merge) és telepítéssel kapcsolatosan, fejlessz ellenőrzési védvonalat minden telepítéshez, végül tégy rendet telepítési zárakkal és telepítési várakozó sorokkal.

  5. Felügyelet

    Vagány, a kód kinn van. Most már bosszankodhatsz a különböző monitoring nézőpontokon, gyűjthetsz telemetriát bizonyítéknak, végül meghozhatod a döntést: visszavond vagy ne a módosításokat?

  6. Tapasztalat

    "Palmer, mit is tanultunk?"
    "Nem tudom Uram."
    "Rohadtul nem tudom én sem. Azt hiszem az tanultuk, hogy ezt ne tegyük meg újra."
    "Igen, Uram."

Zach Holman: Deploying Software

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netacademia.blog.hu/api/trackback/id/tr2511796451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása